Επιστολή Προέδρου Τεύχος 1

Κοινωνική αποδοχή ατόμων με ειδικές ικανότητες

16-04-2016

Κοινωνική αποδοχή ατόμων με ειδικές ικανότητες

Το περιεχόμενο της φράσης <<Άτομα με ειδικές ανάγκες>> (=ΑΜΕΑ) έχει μεταβληθεί στους αιώνες σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο της διεθνούς κοινωνίας. Σε κάθε εποχή η στάση και η αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ικανότητες διαφέρει ανάλογα με τις αντιλήψεις, τα ήθη , τα έθιμα, τις ιδέες και τις παραδόσεις του κοινωνικού συνόλου.

Σοφία Κρητικού - avatar Σοφία Κρητικού

Read more

Χαρισματικότητα και διαφορετικότητα

16-04-2016

Χαρισματικότητα και διαφορετικότητα

Την διαφορετικότητα την συναντάμε κάθε μέρα όταν συναναστρεφόμαστε με συνανθρώπους, διαφορετικούς από εμάς όσον αφορά συμπεριφορές και αντιλήψεις καταστάσεων. Βέβαια η διαφορετικότητα είναι σημείο προσοχής για όλους μας όταν οι συμπεριφορές ή χαρακτηριστικά συνανθρώπων μας είναι εκτός από αυτό που θεωρούμε «φυσιολογικό μέσο όρο».

Τσιάμης Αθανάσιος - avatar Τσιάμης Αθανάσιος

Read more

Η διαφορετικότητα μέσα στη δική μας κοινωνία

16-04-2016

Επιστολή Προέδρου Τεύχος 2

Ο Bob Rhodes (ιδρυτής του Αγγλικού οργανισμού « ζήσε μεταξύ φίλων») , σε μια ομιλία του σε ελληνικό κοινό ,ανέφερε χαρακτηριστικά : σε κράτη όπως ο Καναδάς ,η Σουηδία ,η Αυστραλία το «πρόβλημα» της ιδιαιτερότητας είναι περισσότερο αποδεκτό όχι γιατί οι κυβερνήσεις τους αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο την ιδιαιτερότητα, αλλά γιατί οι πολίτες αυτών των κρατών είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και βλέπουν με άλλο μάτι το πρόβλημα .

Δημητριάδης Ευστράτιος - avatar Δημητριάδης Ευστράτιος

Read more
Επιστολή Προέδρου Τεύχος 1

Ο Σύλλογος "ΜΠΟΡΩ" είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος που απευθύνεται σε ξεχωριστά παιδιά και νέους, τους δίνουμε την δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά σε θεατρικά δρώμενα και σε διάφορες μορφές της τέχνης και του πολιτισμού.

Η πρόσκληση της σημερινής ημέρας είναι στην ουσία μια πρόσκληση από τα ίδια τα παιδιά, μια πρόσκληση της ίδιας της ζωής , μια πρόσκληση της ίδιας της κοινωνίας για να συναντηθεί από την μια με την διαφορετικότητα και από την άλλη με την αλληλεγγύη. Ο σύλλογος ΜΠΟΡΩ γεννήθηκε και βρίσκεται εδώ για να θυμίζει στον καθένα και στην κάθε μια από εμάς ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε με όλους τους ανθρώπους, χωρίς ταμπέλες και χωρίς προκαταλήψεις.

Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη πιο ανοιχτή πιο ανθρώπινη που μέσα της χωράμε όλοι.

Μην φοβάστε αυτά τα παιδιά απεναντίας αυτά πρέπει να φοβούνται την ανεπαρκή πεδία μερικών από εμάς.

Τα παιδιά με ιδιαιτερότητα, οποιασδήποτε μορφής έχουν ανάγκη να εκφραστούν, έχουν ανάγκη να ανήκουν σε μια ομάδα, να ξεδιπλώνουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους, έχουν δικαίωμα σε κάθε τι που βοηθά την ψυχή τους να γεμίσει όμορφα συναισθήματα. Σε αυτήν την προσπάθεια χιάζεται συλλογική δουλειά. Κάθε προσφορά οποιασδήποτε μορφής να είστε σίγουροι ότι θ’ αξιοποιηθεί με τον καλλίτερο τρόπο , δημιουργώντας μια γερή βάση που πάνω της θα κάνουμε αυτόν τον σύλλογο έναν χώρο έκφρασης και δημιουργίας . Έναν χώρο που με διάφορες εκδηλώσεις θα χαρίσει στα παιδιά μας ένα δώρο ζωής Σ’ αυτήν μας την προσπάθεια σας θέλουμε όλους κοντά μας.

Εξ άλλου, ο εθελοντισμός δίνει περισσότερη χαρά και ικανοποίηση σ’ αυτόν που τον προσφέρει απ’ αυτόν που τον δέχεται. Τα άτομα με ειδικές ικανότητες είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων που έχουν την ανάγκη μας. Ας τους αποδεχτούμε ας προσπαθήσουμε να τους καταλάβουμε, ας τους χαρίσουμε λίγο από τον χρόνο μας, έχουν τις ίδιες ανάγκες όπως όλοι μας Με λίγα λόγια έχουν ανάγκη την αγάπη μας.

Απευθύνομαι στους γονείς αποδεχτείτε τα παιδιά σας και βάλτε μικρούς στόχους στόχους για να γίνουν πιο χαρούμενα και δυνατά . Μην στέκεστε σε αυτό που λείπει αλλά αξιοποιήστε αυτό που υπάρχει με τον καλλίτερο τρόπο. Το αν είμαστε σωστοί γονείς δεν εξαρτάτε από τα παιδιά που έχουμε απέναντι μας. Δώστε τους ευκαιρία να συμμετέχουν ( με την δική μας βοήθεια και την καθοδήγηση των ειδικών ) σε ότι δηποτε θα τα βοηθήσει να νιώσουν ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας . Αυτά τα παιδιά νιώθουν και καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από αυτό που νομίζουμε , πρέπει πρώτοι να πιστέψουμε σ’ αυτά για να πιστέψουν κι αυτά στον εαυτό τους και να αποδώσουν σε μέγιστο βαθμό τις ικανότητες που έχουν.

Η ιδιαιτερότητα δεν είναι κάτι πουν το διάλεξε κανείς. Η θέση όμως που θα πάρουμε απέναντι της είναι επιλογή δική μας. Όσοι βρίσκεστε σήμερα σ’ αυτή την εκδήλωση γίνετε αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΤΑΛΛΑΞΤΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΙΛΗΣΤΕ

Ας σταθούμε απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Εμείς που είχαμε την ευλογία από τον ΘΕΟ να είμαστε υγιείς και γεροί, τι μπορούμε να προσφέρουμε σε κάποιους ανθρώπους πιο αδύναμους.

Ευχαριστώ τους ανθρώπους που μέχρι τώρα στηρίζουν τον σύλλογο «ΜΠΟΡΩ» ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ

Εγώ από την πλευρά μου βρίσκομαι εδώ για ν’ ακούσω οποιαδήποτε σκέψη και ιδέα. Θα κάνω ότι μπορώ να μεγαλώσει αυτός ο σύλλογος και ν’ αγκαλιάσει όλο και περισσότερα παιδιά.

Σας θέλω δίπλα μου και σας χρειάζομαι η συλλογική δουλεία πάντα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα Ας δούμε τα άτομα με ιδιαιτερότητα όχι σαν δυστύχημα της ζωής αλλά σαν μια ευκαιρία να δούμε την ζωή με άλλη ματιά.

Εύχομαι να περάσετε καλά, γιατί η μεγάλη δύναμη της ψυχής γεννιέται μέσα από την αγάπη στον άνθρωπο.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ